Hilton Hotel

Horizontaal gemonteerde stonepanels, travertin afmeting ca 1580x1500mm, met een dikte van
25 mm (4mm travertin en 21mm honingraat).

Bevestiging vindt plaats met behulp van aan de achterzijde van het stonepanel fabrieksmatig bevestigd supportrail, die opgehangen (en geborgd) wordt aan horizontaal aluminium supportrail/u-profiel die aan een verticaal aluminium achterconstructie is bevestigd.

Hoe een negatief bericht in de krant leidt tot een nieuw product: De travertin gevelbeplating van het Hilton Hotel in Rotterdam komt plotseling met een harde klap naar beneden. Gelukkig zonder slachtoffers te maken!

Het gebouw is een gemeentelijk monument en de reparatie moest volgens het oorspronkelijke ontwerp plaatsvinden. De traditionele methode van monteren van natuursteen zou geen afdoende oplossing bieden. Het poreuze travertin zou opnieuw degraderen en dus was de duurzaamheid niet gewaarborgd.

Robertson wist een oplossing: natuursteen verlijmd met een honingraad paneel: licht, stijf, slagvast en bestand tegen veroudering. Zo werd een nieuw product geboren!

Steenraat natuursteen is opgebouwd uit een dunne laag natuursteen, homogeen verlijmd op een honingraat paneel. Dat paneel zorgt voor de structurele sterke en stijfheid en neemt de krachten zoals windlast en statische belasting op.

Met ons honingraat paneel wordt een slagvast en licht paneel gecreƫerd dat met een regelbare achterconstructie op elke willekeurige gevel gemonteerd kan worden. Het lage gewicht van ca 16kg/m2 maakt het mogelijk om een standaard houtskeletwand als achterconstructie te gebruiken.

Dankzij de sandwichopbouw is het met Steenraat ook mogelijk om in ons klimaat verantwoord poreuze steenstoorten toe te passen. De opbouw zorgt ervoor dat er veel minder veroudering optreedt dan met massief steen het geval zou zijn.
Het milieu vaart er ook wel bij: Er is minder natuursteen nodig voor een zelfde geveloppervlak en aan het einde van de levensduur worden de materialen gescheiden en afzonderlijk verwerkt/gerecycled.

Costes

Op de aangebrachte HSB elementen hebben we een regelwerk aangebracht met doorgaande profielen welke gemonteerd waren met consoles naar de achterliggende wand.

Tevens is er een een Goot alsmede een HWA opgenomen in de spouw. Deze tekent zich af aan de buitenzijde door de koperkleurige rand.

De stone-panels zijn fabrieksmatig geproduceerd in verstek en waar nodig op het werk pas gezaagd bij de onderlinge aansluitingen. Verder is de gevel behandeld met een anti graffiti laag.

De onderaansluiting is ook in natuursteen uitgevoerd en voorzien van een doorlopende onder regel ter ondersteuning van de vorm.